Spoľahnite sa na múdrosť starých mám, ktoré v kuchyni strávili omnoho viac času ako my dnes. Neoceniteľné tipy a triky do kuchyne od našich múdrych starých mám!
Aby bola praženica nadýchanejšia, rozmiešajte vajíčka so studenou vodou. Na jednu šálku vajec pridáme 2 lyžice studenej vody.
Namiesto droždia môžete do cesta pridať trochu brandy.
Ak chcete z bielkov ušľahať najlepší sneh, musí byť poriadne vychladené. Nezabudnite tiež pridať pri šľahaní pár kvapiek citrónovej šťavy. So žĺtkami je to presne naopak, mali by byť izbovej teploty a vždy ich šľahajte s cukrom.
Ak chcete piecť alebo smažiť mäso tak, aby bolo zlatisté, potrite ho pred prípravou trochou medu.
Cibuľa stratí horkosť a bude oveľa chutnejšia, keď ju po nakrájaní dáte do sita a prepláchnete vriacou vodou.
Pečivo bude oveľa mäkšie a lahodnejšie, keď ho pred prípravou posypete cukrom.
Ak nechcete, aby zemiaky v šupke praskli, do vody, v ktorej ich varíte pridajte trochu octu.
Mlieko sa vám nepripáli, keď najskôr kastról opláchnete studenou vodou a varíte na strednom plameni.
Zelenina vo vývare bude chutnejšia, keď ju očistíte a tesne pred pridaním do vývaru prepláchnete v studenej vode.
Ak varíte mrkvu, najlepšiu chuť bude mať vtedy, keď ju varíte 5-10 minút na silnom plameni a solíte až na konci varenia.
Ak nechcete, aby vám soľ zvlhla a stvrdla, prihoďte do dózy pár zrniek ryže.
Zvädnutá petržlenová vňať alebo kôpor budú opäť ako čerstvo odtrhnuté, ak ich namočíte do studenej vody s trochou octu.
Pre fantastickú bábovku – formu na pečenie vymastíme a vysypte strúhaným kokosom alebo orechmi. Bábovka bude mať krásnu vôňu a bude sa tiež jednoduchšie vyklápať z formy.
Aby sa vám smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, pridajte do nej trochu prášku do pečiva.
Aby sa na vrchu omáčky nevytvoril škraloup, napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.
Koláče z treného cesta budú oveľa nadýchanejšie, keď do cesta pridáte pár kvapiek octu.
Ak nemáte doma orechy, orechovú chuť v koláči môžete dosiahnuť aj bez nich. Stačí, keď na masle krátko osmažíte strúhanku a pridáte do cesta.
Ak chcete získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte do nej počas šľahania vaječný bielok.
Ak sa vám tieto triky páčia, nezabudnite článok zdieľať 🙂