Najlepší recept na extra jemné buchy, ktoré sú skutočne jemné a mäkké aj na tretí deň!
Kvások:
1 kocka (42 g) čerstvého droždia
0,25l mlieka
2 PL cukru
Cesto:
1 kg polohrubej múky
0,5 l mlieka
125 g masla
1 vajce
3 PL cukru
štipka soli
kôra z citróna (keď robím dukátové tak vynechávam)
Náplň podľa chuti
Kvások: do mlieka, ktoré by malo byť príjemne teplé, rozmiešame cukor pridáme droždie a lyžičku polohrubej múky – premiešame metličkou a necháme vyjsť.
Do väčšej misy preosejeme múku, postrúhame citrónovú kôru, pridáme štipku soli, cukor, premiešame, kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo. Cesto bude na začiatku riedke, postupne však miešaním zhustne.
Zľahka posypeme múkou a necháme kysnúť asi 90 minút (cesto poriadne narastie)
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premiesime, jemne poprášim múkou, odoberiem polovicu, vrátim do misy. Tá nám ešte dosť podkysne. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, nakrájame na štvorce cca 7×7 cm – a podávame na kocky plnku (lekvár, nutella, tvaroh) a zavinieme do guľky.
Na plech, alebo do pekáča si na dno nalejem olej, každú buchtičku v oleji pootáčame aby bola naolejovaná z každej strany a prikladám jednu k druhej, môžete si ich k sebe aj viac pritlačiť. Necháme ešte trošku podkysnúť a pečieme pri teplote 175 °C, tých 25-30 minút, kým nie je kôrka zlatohnedá. Z toho istého cesta robievame aj buchty na pare, aj dukátové buchtičky.
Po upečení natrieme mliekom zmiešaným s cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať 🙂